Shoot met Dhenia Covens, 2de erdedame Miss België 2018.

ALL PICTURES & TEXT COPYRIGHT JOERI PEETERS! NO SHARING WITHOUT MY PERMISSION!

Een tijdje geleden hadden we afgesproken met Dhenia Covens, tweede eredame Miss België 2018 om samen een foto shoot te doen. Ze was moeilijk te strikken met haar drukke agenda maar uiteindelijk is het dan toch gelukt. De bedoeling was om haar in open lucht in Antwerpen te fotograferen maar met een gure wind en kans op regen kozen we voor een studio shoot. Een beetje regen kan soms nog, maar een gure wind kan je als model en fotograaf best missen. Een model presteert het beste in optimale omstandigheden.

Je wordt niet zomaar tweede eredame Miss België. Dhenia mag dan misschien niet gewonnen hebben maar ik kan je garanderen dat Dhenia “het” heeft. Ze mag gerust ons landje in heel de wereld vertegenwoordigen en ik ben er zeker van dat ze dat met plezier en volle overtuiging zal doen.

Ik volgde Dhenia al een tijdje op social media en wat me vooral aansprak was haar enorme uitstraling en mimiek. Ze heeft een uitgesproken expressie en die wilde ik vooral vastleggen. Wanneer de ogen spreken zit het meestal juist. Dhenia is een enorme lieve jonge spontane vrouw en een grote dierenliefhebster. Dan klikt het voor mij en mijn vrouw meteen.

Mijn vrouw Nancy Vrancken (MUA) zorgde voor de mooie make-up. Niet “te”, “overdone” . Dhenia heeft dat absoluut niet nodig en we gingen trouwens ook niet voor een shoot waar make-up & glamour in het middelpunt stond.

Boutique Dansé uit Scherpenheuvel was zo vriendelijk om ons enkele kledingstukken uit te lenen en omdat Dhenia van nature heel veel stijl uitstraalt vroeg ik haar om ook te shooten met een lang zwart kleed. Ik koos vooral voor éénvoud, geen waaier aan attributen want ik wou vooral dat de aandacht ging naar haar uitstraling. Vandaar een minimaal gebruik van juwelen of zelfs bij de meeste foto’s helemaal geen. We werkten deze keer niet met een styliste samen.

Ik startte met een “midden grijze” achtergrond en begon met enkele close up portret foto’s.  De sfeer was ontspannen en dat zie je in de foto’s. Je kan de beste technische fotograaf zijn maar een goed contact met het model bepaald voor 90% het resultaat! Ik koos voor mijn beautydish met diffuser en 70 cm octabox met dubbele diffuser boven het model geplaatst.  Diffusers kan je een beetje vergelijken met een wit bed laken waar je licht doorlaat. Het resulteert in zacht licht en indien dicht bij het model geplaatst wordt het licht nog zachter. (google maar naar “inverse square law”). Indien je het licht onder de juiste hoek geplaatst krijg je ook een mooi “catch light” in de ogen wat ook de ogen doet glanzen met een zachte schaduw onder de neus, mond en kin, het mooie “butterfly” licht. Waarschijnlijk het mooiste licht voor close up portret opnamen. Het primaire licht (main light) heb ik gemeten met mijn Sekonic L-478D lichtmeter. Dat doe ik steeds. Geen try & error.  Met het model voldoende ver van de achtergrond maak je de achtergrond indien gewenst zelfs volledig zwart. Het licht onderaan was minstens een stop minder ingesteld. (1 stop is halvering of verdubbeling van licht)

In de studio zet ik altijd muziek op. Omdat Dhenia haar papa grote George Michael (RIP) fan is koos ik voor muziek van hem, dat geeft direct een huiselijk gevoel. Met “Careless Whisper” denk ik aan mijn kinderjaren. Het fragment op de zeilboot met de dame in wit badpak maar ook aan een jeugdvriendin, Yasmine (RIP) die ook grote fan was van deze legendarische artiest.

Mijn hoofdcamera is nog steeds de Sony A7R2, een 42 Megapixel full frame systeem camera. Close ups neem ik altijd met de Sony 90 mm macro G lens. De tweede scherpste lens ooit getest door DXOmark voor full frame. De details die je met deze combi verkrijgt zijn gewoon adembenemend.

Ikzelf fotografeer sinds 2015 met Sony full frame systeem camera’s op E-mount. De resolutie en het dynamisch bereik van deze camera’s zijn fabuleus. Het dynamisch bereik van een camera is in de studio niet echt belangrijk aangezien je het gebruikte licht volledig naar je hand zet maar voor concert fotografie of in moeilijke lichtomstandigheden is dit een niet te onderschatten meerwaarde!

In mijn studio werk ik bijna altijd “tethered”. Dit wil zeggen dat mijn Sony A7R2 verbonden is met de computer door middel van een USB kabel. Het resultaat van wat ik fotografeer is direct te zien op het grote scherm en ik kan dan indien nodig kleine aanpassingen doorvoeren. De beste software om te tentheren is Capture One Pro 11.1 van Phase One, vooral gekend van hun voortreffelijke midden formaat camera’s, een geduchte concurrent van Hasselblad. Capture One crasht nooit en is voor mij ook de RAW bewerker bij uitstek.

Hier is de eerste foto uit de reeks:

Hoge resolutie foto’s te bekijken op mijn foto website www.joeripeeters.com

Let op de details van het voortreffelijke Sony FE Macro G 90mm objectief! (crop van het oog) Elke keer sta ik versteld van de zichtbare details.

Voor de techneuten. Dus 2 zachte lichtbronnen gebruikt, camera op manueel, F8 voor voldoende scherptediepte, 1/200 en ISO 100 met de Sony G macro 90mm F2.8 prime. De focus mode op de A7R2 stond ingesteld op scherpstellen van de ogen. (functie “eye focus”, beste camera uitvinding ooit voor portretfotografie)

Zoals je kan zien is dit een vrij éénvoudige portret foto maar ik vind deze foto zelf adembenemend mooi. De rechtse schouder lichtjes naar beneden (tegen de regels in) en de sleutelbeenderen die mooi geaccentueerd worden. Door het butterfly licht krijg je ook een mooie contour (zie b.v. de kin en kaakbeenderen) .

Meestal vergeet ik op voorhand te vragen aan het model om een BH aan te doen zonder bandjes en absoluut geen spannende (knellende) kledij te dragen zoals kousen. Ze laten altijd een afdruk in de huid. Hier een checklist die je als beginnend model best eens kan doorlopen: checklist

Zoals je kan zien poseert het model ontspannen en de foto is één van de eerste uit de reeks. Dat is ook het grote verschil met een beginnend model en een professioneel model. Lees alvast deze tips.

De tweede foto is mijn favoriete uit de reeks. De expressie van Dhenia is gewoon adembenemend. Dit is voor mij fotografie! Ik ben een heel gepassioneerd fotograaf en van die dingen word ik stil. Hier heb ik een grote Octabox met dubbele diffuser en extra licht gebruikt (boven het model als haar licht). Als objectief stapte ik over naar één van de eerste Sony FE objectieven die Sony uitbracht: De 55mm 1.8, ook bij de top 10 getest op DXO mark. Ik gebruik soms Zoom lenzen maar vanwege de betere kwaliteit kies ik meestal voor lenzen met een vaste brandpuntafstand. Bij zoom lenzen moeten er altijd toegevingen gedaan worden. Je bent minder flexibel met prime lenzen maar dat neem ik er graag bij. Ik weet toch al op voorhand hoe ik het model zal fotograferen en kies dan de geschikte lens.

Als model moet je vooral durven! Iets fout doen bestaat voor mij absoluut niet. Ik heb liever dat het model smoelen trekt als heel de shoot door diezelfde blik. Deze foto was absoluut niet gepland en is het resultaat van een beetje “fun” maken. Hij behoort sowieso in mijn top 3 aller tijden. Maar dit is mijn persoonlijke voorkeur. Een foto is echt goed als het grote publiek ervan houd en soms is dit helemaal niet de foto die je absolute voorkeur geniet. Ik kan begrijpen dat waarschijnlijk het grotendeel van mensen deze foto gewoon “O.K.” vinden. Niet meer dan dat.

 

F8, 1/200 ISO 100 met de Sony/Zeiss 55mm1.8

De achtergrond is achteraf in Photoshop toegevoegd.

Als derde foto kies ik voor het full body zij portret. Ik koos hier bewust voor zwart/wit (met een licht paarse tint). Dezelfde licht opstelling als hierboven werd gebruikt. Ik vroeg Dhenia de armen zo te plaatsen. Als je goed kijkt zie je een stukje van haar “paarden” staart en een stukje witte achtergrond door de armen. We creëren driehoeken, negatieve ruimte en we plaatsen het model helemaal links. Als we ze rechts zouden plaatsen lijkt het alsof ze tegen een muur zou aankijken. Merk ook de schaduw op (schoenen) van het geplaatste licht boven het model. Het zorgt ook dat het mooie haar van Dhenia extra gaat glanzen en vanuit een laag standpunt fotograferen creëert altijd meer elegantie en en nog meer lengte.

F8, 1/200 ISO 100 met de Sony/Zeiss 55mm1.8

Als voorlaatste foto nogmaals een zwart/wit foto. Ik vind dit gewoon sterk. Waarom steekt iemand zijn arm uit? Geen idee maar het werkt gewoon voor mij. Door te croppen naar 16/9 formaat wordt de vorm nog eens extra geaccentueerd. Het filmrol effect is achteraf in Photoshop toegevoegd om het een beetje creatiever te maken.

F8, 1/200 ISO 100 met de Sony/Zeiss 55mm1.8

Als laatste foto een spontane foto met een geweldig mooi blauw kleedje verkrijgbaar bij Boutique Dansé te Scherpenheuvel. Iedereen is aan het wachten op de zomer en met zo een outfit wordt je gewoon blij.

Zou jij Dhenia zo niet willen zien op grote affiches op bushokjes, winkelketens, magazines? Wij wel.

 

F8, 1/200 ISO 100 met de Sony/Zeiss 55mm1.8

We hebben de aangename dag afgesloten en zijn ’s avonds nog iets met Dhenia gaan eten.

Joeri Peeters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: ALL PICTURES COPYRIGHT JOERI PEETERS!
%d bloggers liken dit: