Gary Numan, Savage 2 Europa tour + Support “Nightmare Air”

ALL PICTURES & TEXT COPYRIGHT JOERI PEETERS! NO SHARING WITHOUT MY PERMISSION!

Gary Numan werd wereldberoemd in 1979 met de synth klassiekers “Are ‘Friends’ Electric?” & “Cars”. Nu 40 jaar later staat hij nog steeds op de planken en op moment van schrijven is hij herboren en herondekt. Hij zal op 11 augustus te zien zijn  op de Lokerse Feesten. Wie had dat ooit gedacht? Ik moet toegeven dat ik al 39 jaar fan ben en mijn collectie Numan CD’s heeft een hoogtepunt bereikt van +200 exemplaren! Het aantal concerten dat ik bijgewoond heb kan ik niet meer tellen. Numan’s discographie is heel uiteenlopend van het lichtere punk genre waar hij mee gestart is in 1978 tot tot zijn eigen ergernis het meer commerciële genre begin jaren ’90 maar sinds 1998 is hij terug de juiste weg ingeslagen met terug een eigen Numan sound! Numan Fans noemen ze “Numanoids” en ik ben er één van. 🙂

Hier zijn eerste nummer 1 hit: Are ‘Friends’ Electric?

 

En waarschijnlijk zijn grootste hit “Cars”.

Tegenwoordig gaat het er iets ruiger aan toe. Hier het nummer “Halo”.

 

Zijn laatste CD “Savage” is misschien wel zijn beste werk tot nu toe en vanwege het succes van de “Savage Tour” in 2017 kwam hij samen met zijn voortreffelijke band terug naar Europa voor deel 2: “Savage 2”. Zijn zestigste verjaardag vierde hij trouwens in zaal Trix in Antwerpen en ik had de toelating om het uitverkochte concert te fotograferen samen met 3 andere concerten in Utrecht, Esch Sur Alzette en Oberhausen.Je kan begrijpen dat dit voor mij een jongensdroom is die uit kwam.

De support band “Nightmare Air” ook afkomstig uit “Los Angeles” waar Mr. Numan ook momenteel woont was beestig goed en ze waren de beste support band dat ik ooit gezien heb. Dit smaakt naar nog! Hieronder een korte montage die ik gemaakt heb van het concert in Oberhausen. Het beeldmateriaal is gewoon opgenomen met een kleine Sony RX100II uit de hand door mijn vrouw Nancy Vrancken leunend om een balkon. De pas uitgebrachte CD “Fade Out” is een echt juweeltje en behoort tot één van mijn favorieten aller tijden. Er zijn weinig CD’s waar geen enkel slecht nummer op staat dat je snel wil overslaan. Op “Fade Out” (en “Savage” trouwens ook) staat geen enkel slecht nummer! Van hoeveel CD’s kan je dat zeggen?

Terug naar de main act. Gary Numan!

De licht show werd verzorgd door “lightning designer” Luke Edwards van Cue Design die trouwens perfect Nederlands spreekt. Sinds het album Splinter is hij de vaste licht man van Gary Numan en dat is begrijpelijk. Zijn shows zijn oogverblindend maar ze zijn als fotograaf heel uitdagend om te fotograferen.

Maar hoe fotografeer je nu zo een concert met veel stroboscopisch licht dat vooral van achter komt? Fotografie is het lezen en begrijpen van licht om zo je camera instellen om een optimaal resultaat te krijgen met zo weinig mogelijk korrel door hogere ISO waarden. Maar je hebt het licht dat getoond wordt niet onder controle!

Tot mijn spijt liet het sluitergordijn van mijn tweede camera het afweten net voor het concert dus moest ik regelmatig van objectief wisselen op mijn hoofdcamera maar al bij al is dit nog vlot gegaan al mis je dan wel sommige momenten.

Concerten fotografeer ik meestal met “sluitersnelheid” als voorkeuze, S op de Sony A7R2. ISO zet ik op automatisch met een maximum van 6400. De kwaliteit van het beeldmateriaal van een Sony A7R2 is zelfs nog heel acceptabel bij 12800. Uiteraard fotografeer ik in RAW formaat zodat ik achteraf in Capture One 11 Pro (of elke andere RAW editor) de foto’s kan optimaliseren. Zelden is het nodig om de foto’s na te bewerken in Photoshop. Als sluitersnelheid wissel ik tussen 1/50 en een 1/200 afhankelijk van het gekozen objectief maar gemiddeld kies ik 1/160 wat het moment vastlegt zonder beweging en dus onscherpte.

Als objectieven wisselde ik af tussen de Sony/Zeiss 55mm F1.8, Sony 28mm F2.0, Sony 70-200 F4 en de manuele Samyang 14mm F2.8. Optimaal zou zijn een 24-70 2.8 op body 1 en een 70-200 op body 2. Ik heb echter een liefde voor het gebruik van prime objectieven vanwege de kwaliteit en omdat ze lichtsterk zijn.

Je zal merken dat bij stroboskopisch licht de camera problemen heeft met te focussen. Dan zit er niets anders op om manueel scherp te stellen. Stel dan eventueel scherp op het microfoonstatief en dit kan gemakkelijk met de Sony A7R2. Je zet de camera op burst, met de Sony A7R2 5fps (met de nieuwe Sony A7R3 zelfs 10fps bij 42 Megapixel!) en klikken maar. Je moet wel proberen de lichtmeting te laten gebeuren net als er voldoende licht is of je krijgt overbelichte foto’s.

Ik fotografeerde ook met de Samyang 14mm (manueel scherp te stellen versie) in gewone maar ook APS-C mode (cropped sensor). Dit is een instelling op de Camera waarmee je dan de 14mm naar 21mm omzet. Omdat de camera dan maar een deel van de sensor gebruikt worden de 42 Megapixel foto’s herleid naar 17,82 Megapixel wat nog steeds grote afdrukken mogelijk maakt. Ik heb deze methode ook toegepast wanneer ik achteraan in de zaal fotografeerde met de 70-200 zodat op volledige zoom het bereik 300 mm wordt! Dat is voor mij vooral de reden om met 42 Megapixel te fotograferen. Je kan dit zo goed als niet met 24 Megapixel want je moet inboeten in kwaliteit.

Het aantal foto’s dat je tijdens een concert neemt zijn er uiteraard veel, honderden, zodat je achteraf de beste kan uitkiezen. Niemand neemt 20 foto’s van een concert die allemaal even goed zijn. Het is nooit gepland dus je bent afhankelijk van verschillende factoren. Licht, beweging, positie artiest(en)…

De nabewerking in Capture One Pro 11 neemt per foto ongeveer 15 minuten in beslag. Waarom geen Lightroom? Gewoon omdat Capture One Pro 11 veel meer mogelijkheden heeft voor aanpassing van licht en contrast instelbaar per kleur. De RAW conversie is ook veel beter. Ziehier enkele foto’s van de concerten. De volledige reeks kan je in high res op mijn website bekijken. Volledige reeks hier:

Bovenstaande foto door Nancy Vrancken met de Sony RX100II.

 

Foto’s van Nightmare Air:

 

Joeri Peeters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: ALL PICTURES COPYRIGHT JOERI PEETERS!
%d bloggers liken dit: