Algemene info voor beginnende modellen.

Maureen Wambui, Finalist top model Belgium 2018.

ALL PICTURES & TEXT COPYRIGHT JOERI PEETERS! NO SHARING WITHOUT MY PERMISSION!

Je droomt om een (inter)nationaal model te worden maar je weet niet goed waar te beginnen en wat er allemaal komt bij kijken. Ziehier de ongecensureerde versie:

Het kan misschien hard klinken maar niet iedereen is gemaakt om model te worden! Sommigen zullen het nooit kunnen. Je moet het in je hebben. Ik heb al beginnende modellen gefotografeerd die van de eerste moment onvoorstelbaar goed konden poseren maar ook modellen die er gewoon weinig van bakten ondanks dat ze jaren ervaring hadden.

Als we kijken naar de “high end” modellenwereld zijn de maten waar je moet aan voldoen 60-90-60 en meet je minstens 1m75. Dit is de harde realiteit. Klinkt misschien negatief maar mijn ervaring zegt dat te veel meisjes dromen van een modellen carrière zonder te weten dat het een harde maar tevens ook een toffe wereld kan zijn. Het is niet fout om te dromen, dat doen we allemaal maar we moeten realistisch blijven. De kans dat iemand TOP model wordt zoals Kendall Jenner, Naomi Campell of Tyra Banks is heel klein.

In België kan je bijna niet leven van modellenwerk alleen. Top modellen wonen dus veelal in steden als New York. De meeste Belgische modellen werken ook nog part time om rond te komen en je blijft niet jong dus vroeg of laat stopt het. Andere modellen hebben een succesvolle blog en worden door allerlei fabrikanten gesponsord. Ik denk hier b.v. aan Miss België kandidate “Lotte Feyen”, een veel gevraagd model. Ze is geen 1m75 maar toch heeft ze een plaatsje weten te veroveren in de Belgische modellenwereld. (en erbuiten)

Onlangs sprak en fotografeerde ik een model die jaren gewerkt heeft voor Dominique Models  wat in België toch wel één van de grotere bureaus is. Ze is nu gestopt met modellenwerk en kijkt tevreden terug naar wat ze tijdens de jaren allemaal heeft mogen doen. Van publicatie in grote bladen tot Catwalks lopen in Milaan. Alles was niet rozengeur en maneschijn maar toch. Sommige modellen gaan heel ver om hun figuur te houden. Watjes gedrenkt in sinaasappelsap inslikken om toch maar geen hongergevoel te hebben.

Model worden is oefenen, oefenen en oefenen. Ik kan dit niet genoeg benadrukken. Hetzelfde geldt voor fotografen, MUA’s, hair stylisten, … Hoe meer je fotografeert, modelleert, make-up aanbrengt, haar vlecht,… hoe beter je wordt. Hoge hakken is een “must”. Je moet ermee kunnen wandelen zoals met sportschoenen. Hoe jonger je begint hoe beter want hoe langer modellenbureaus beroep op je kunnen doen.

Het allerbelangrijkste om ontdekt te worden is een goed uitgebreid portfolio door met verschillende fotografen, MUA’s, stylisten samen te werken. Dit kan gemakkelijk een jaar in beslag nemen! Professionele fotografen zijn niet zomaar van straat te plukken die gratis voor jou professionele foto’s gaan maken. Soms is investeren de boodschap maar eerst kan je best al oefenen met gevorderde amateur fotografen vooraleer je investeert. Soms eist het modellenbureau dat je door de huisfotograaf gefotografeerd wordt maar daar kom ik later op terug. Een portfolio is je visitekaartje. Deze moet heel divers zijn. Van casual, street photography tot badpak en glamour maar ook mooie portret foto’s zonder veel poespas.

Poseren, catwalk en mimiek zijn niet de enige belangrijke schakels. In het hoofdje moet het ook juist zitten. Het is niet omdat je in een klein modellen bureau bent ingeschreven dat je het gemaakt hebt. Blijf met beide voeten op de grond staan. Pas als je een veel gevraagd model bent heb je het echt gemaakt. Zeker als bijvoorbeeld Parijs of Milaan je nieuwe woonplaats wordt. Er heerst onder de jeugd een enorme jaloezie en afgunst en als je constant loopt te stoefen dat je een model bent zal je misschien wel populair worden maar in negatieve zin.

Maar hoe leer je nu poseren? Simpel. Voor de spiegel.

Er zijn voldoende boeken in de handel beschikbaar met “posing techniques”.  Voor zowel de fotograaf als model is dit boek “Photographing models: 1000 Poses” een aanrader.

Op android kan ik volgende app aanraden: posing app . Koop ook bladen als “Vogue” en probeer de poses na te bootsen. Let vooral ook op de gelaatsuitdrukkingen. Maak daar gebruik van en oefen die ook. Lachen, wenen, droevige blik, sensueel, verwonderd, … zijn enkele voorbeelden. Die dingen kan de fotograaf je moeilijk leren maar wel vragen om te doen.

Ik raad iedereen aan om elke dag 1 pose te oefenen. De dag nadien herhaal je deze pose en je oefent een nieuwe. Op het einde van de maand beheers je al 30 poses! 1 pose is 1 seconde en je moet toch snel enkele minuten aan 1 stuk kunnen poseren voor een fotograaf. Oefen voor de spiegel! Let op elk detail. Alles moet heel ontspannen zijn. De handen niet als vuist houden bijvoorbeeld (tenzij de fotograaf dit vraagt afhankelijk van het moodboard). Balletdanseressen kunnen dit van nature. Ze spannen hun spieren maar slagen erin om toch een ontspannen gezicht te tonen.

Oefen rechtstaand, liggend, zittend met stoel, barkruk, zitbank… . Er is een wereld van verschil tussen een echte foto shoot (waar trouwens alles draait om geld) en even poseren voor je vriend!

Dus met 30 poses te oefenen ben je eigenlijk op een maand al klaar voor je eerste shoot! Er zijn beginnende modellen die niet weten wat te doen tijdens hun eerste shoot. Als je met een ervaren fotograaf samenwerkt zal hij je wel sturen maar in principe gaat het dan enkel om details. B.v. hoofd lichtjes kantelen, vingers meer open,… Soms wil de fotograaf een bepaalde look en zal hij exact zeggen wat je moet doen. Dit hang van de opdracht af. Probeer vooral te ontspannen en een beetje dansen op muziek doet al wonderen.

Maar hoe kies je nu een goed “amateur” fotograaf? Dat is misschien wel voor mij de moeilijkste vraag om te beantwoorden zonder collega fotografen tegen de borst te stoten.

Er zijn voldoende fotografen die op TFP basis werken en je maar al te graag zouden willen fotograferen. TFP komt van “Time for Print” en is een onderlinge overeenkomst tussen fotograaf en model maar ook MUA, haar styliste en designer/styliste. De foto’s dienen voor de uitbreiding van het portfolio van alle partijen. In het analoge tijdperk kreeg het model na de shoot afgedrukte foto’s. Tegenwoordig worden ze digitaal opgeleverd. TFP noem ik zelf “Time for Portfolio”. Het is daarom belangrijk dat je goed samenwerkt als team. Is er één slechte schakel dan kan dit het resultaat sterk beïnvloeden.

Als je start als model kan je b.v. zelf make-up aanbrengen of door iemand met kennis van zaken maar houd het simpel. Draag als kledij éénvoudige dingen. Een jeans, wit hemd, sneakers en neem vooral foto’s buiten. Liefst wanneer er sluierwolken zijn dan heb je mooi zacht licht.

Als de fotograaf je in de volle zon zet tijdens het middaguur wees dan gerust dat hij zijn stiel nog niet voldoende kent!

Er zijn voldoende fotografen, modellen, MUAH’s die op verschillende facebook groepen op zoek gaan naar een samenwerking. Als je een topic start, stel jezelf voor en wees eerlijk! B.v. “Hallo, Ik ben Nathalie en zou graag eens shooten en zoek mensen die met mij willen samenwerken op TFP. Ik ben beginnend model maar hoop zo verder ervaring op te doen. De wil en gedrevenheid is er alvast” Plaats enkele foto’s van jezelf zodat men een idee heeft met wie ze te maken hebben. Voor je het weet is je eerste shoot gepland! Wees op tijd en zeg nooit het allerlaatste moment af!

We beginnen allemaal onderaan de ladder. Zonder ervaring! Het is dus normaal dat de gevorderde goede fotografen niet reageren tenzij je gewoon heel mooi bent of iets hebt wat anderen niet hebben. Een mooie dame wil uiteraard iedereen voor de lens. Naarmate je meer ervaring opdoet en betere foto’s krijgt zal je zo meer gevraagd worden door de “beteren” met veel ervaring, soms ook professionelen die het even wat minder druk hebben. Het is dus zinvol zijn om te investeren in een pro fotograaf die je portfolio naar een hoger niveau brengt.

Pas op met “te bloot” gaan! Het is erg dat ik dit moet zeggen maar er zijn ook fotografen met verkeerde bedoelingen. Ze beloven van alles, doen zich voor of ze mensen kennen bij Vogue en laten je dromen van een succesvolle carrière. Denk in de termen van “me too”. Er is absoluut niets mis met mooie naaktfotografie maar jij bepaalt altijd hoe ver je gaat. Voel je je tijdens de shoot niet goed in je vel. Zeg dat dan gewoon. Gaat de fotograaf te ver dan stop je gewoon ook al is hij een gekend fotograaf. De fotograaf mag je nooit aanraken! Zelf doe ik dit nooit tenzij er niemand aanwezig is om me te helpen. Dit gaat dan ook niet verder dan een haarlok verleggen.

Een opmerking betreft naaktfotografie: Houd er rekening mee dat eens de foto’s genomen en ze gepubliceerd worden op “social media” er geen weg meer terug is! Je zal echter zowel als fotograaf als model veel “likes” halen. Als het dat is wat je wil dan moet je er gewoon voor gaan. Je zal dan echter snel in een hokje geduwd worden en 90% van de fotografen zal je dan vragen voor dat type shoots. “The way back to clothes will be difficult”. Tegenwoordig zijn er veel fotografen die zich meer en meer bezig houden met deze fotografie. Zet maar eens een oproep op Facebook: “Ik ben op zoek naar een fotograaf voor Boudoir fotografie”….

Fotografeer ik dan geen naakt? Jawel, maar ik zal heel kieskeurig zijn en het moet voor mij stijlvol zijn. Kijk maar op mijn website met wat ik bedoel.

Een echt goed model heeft dit trouwens niet nodig! Google gewoon even naar “Lotte Feyen”. Een slechte foto van Lotte of een naakt foto van haar gezien? Ik niet maar ze heeft we veel volgers!

Professioneel fotograaf wil trouwens niet altijd zeggen dat hij goed kan fotograferen en de foto’s kan nabewerken. Vergelijk dit een beetje met de huisvrouw die soms beter kookt als een professionele kok in een restaurant. Sommige amateur fotografen zijn erg goed!

Ik kan bijna niet omschrijven hoe je een goed fotograaf herkent. De meeste mensen zien het verschil niet tussen een gewone foto en een foto die “af” is. Spijtig maar het is zo. Wat ik wel kan zeggen is (en dat is mijn persoonlijke mening) dat een fotograaf die je na de shoot alle foto’s belooft niet ‘echt’ aux serieux genomen kan worden. Een fotograaf met vak kennis zal steeds nabewerking doen! Is dit gefoefel? Nee. Hij maakt gewoon de foto’s beter. Denk dan vooral aan kleur en licht. Zelf ben ik van mening dat je als fotograaf/retoucheur te ver gaat als je iemand 20 kg lichter photoshopt of iemand van 60 er probeert 30 te doen uitzien.

Als ik aan een glamour foto begin loopt de tijd al snel op tot enkele uren. En dat voor 1 foto! De kunst is, om het geloofwaardig te houden zonder een plastieken “look” al moet ik toegeven dat ik het ook al gedaan heb!

Een fotograaf die zegt dat hij geen nabewerking doet en gewoon in jpg formaat fotografeert om alles “naturel” te houden is eigenlijk verkeerd met zijn redenering. Het bewijs is simpel. Neem 4 verschillende fototoestellen (b.v. Nikon, Canon, Sony, Fuji) met exact dezelfde lens van hetzelfde merk. Zet de instellingen op elk toestel hetzelfde (ook naar jpg) en je zal zien dat de foto’s verschillend zijn. Hiermee wil ik aantonen dat het fototoestel intern al een bewerking doet. Elk merk en type op zijn manier. Soms zelfs het gladder maken van het gezicht! Er werd trouwens in het analoge tijdperk ook aan verbetering van foto’s gedaan! Vooral “dodge & burn”. Kijk hier maar even: https://petapixel.com/2013/09/12/marked-photographs-show-iconic-prints-edited-darkroom/

Wat met een overeenkomst?

Je sluit best een overeenkomst dat de fotograaf minstens X aantal foto’s bezorgd binnen een termijn van, in hoge resolutie. Voor je portfolio best zonder watermerk! Een watermerk stoort en heeft voor je portfolio absoluut geen meerwaarde! Modellenbureaus zullen deze foto’s zelden aanvaarden. Het is wel gebruikelijk dat iedereen vermeld wordt wanneer je een foto post op “social media”. Ook de MUAH en styliste! Doe je dit niet zal een andere fotograaf niet geneigd zijn om met je te willen samen werken!

Kan je me doen dromen?

Gangbare prijzen voor een model in België zijn 600 Euro per dag. Opgelet, soms is het hard werken! Soms in koud weer zoals een shoot in april aan zee, …. In landen zoals Duitsland en Italië ligt de prijs hoger. Het is daarom steeds zinvol om ook buitenlandse modellenbureaus te contacteren. Stuur je portfolio en vraag eventueel om een afspraak om je voor te stellen. Aken en Keulen is niet zo ver…

Dan kom ik tot het punt dat sommige modellenbureaus je toch gaan laten betalen voor portfolio foto’s. “Je portfolio is goed hoor maar zijn niet geschikt voor onze website”. Ze vragen dan tussen de 200 en 300 euro dat je snel zal terug verdienen door opdrachten die beloofd worden. Soms is dit ook zo. Persoonlijk vind ik dat wanneer je een degelijk portfolio kan voorleggen extra foto’s niet hoeven. De foto’s door de huisfotograaf zijn dan meestal wel O.K. maar genieten soms niet de nazorg die ze verdienen. Maar als je zelf geen goede foto’s hebt en ze willen je als model kan je op hun vraag ingaan.

Er zijn uiteraard ook wel alle dagen wedstrijden in België waar je kan aan deelnemen. We hebben Miss Aardbei, Miss Asperge en ga zo maar verder. Het draait echter allemaal gewoon om geld en of ze helpen met je carrière daar stel ik mijn vragen bij.

In een volgende blog zal ik het hebben over to do’s and don’ts als je gaat shooten.

Joeri Peeters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: ALL PICTURES COPYRIGHT JOERI PEETERS!
%d bloggers liken dit: