Do’s en don’ts voor beginnende modellen. (Checklist)

ALL PICTURES & TEXT COPYRIGHT JOERI PEETERS! NO SHARING WITHOUT MY PERMISSION!

Klik op de PDF knop om deze blog op te slaan als PDF document.

Waar moet je als “beginnend” model op letten als je een foto TFP-shoot gaat doen en wat achteraf?

 1. Doe research naar de fotograaf. Bekijk zijn werk. Meestal heeft hij een bepaalde stijl en het toont ook dat je hem of haar volgt.
 2. De dag voordien ga je op tijd slapen! Met een kater en wallen onder de ogen heeft het weinig zin om te gaan shooten. Je wil er zelf op je beste uitzien of niet?
 3. Draag geen spannende kledij en ga zonder enige make-up naar de shoot. Dit is heel belangrijk! Het duurt een hele tijd vooraleer afdrukken van b.v. kousen, B.H. bandjes in/op de huid niet meer zichtbaar zijn.
 4. Zorg dat je op tijd bent! Vertrek liever te vroeg als te laat. Misschien wacht er wel een heel team op je.
 5. Het draait niet alleen om jou. Fotografie is teamwork. Elke medewerker probeert het maximum uit een shoot te halen. Elke schakel in de fotografie is belangrijk. Zelfs diegene die even helpen met iets als bijvoorbeeld een reflector vast te houden.
 6. Verwacht als beginnend model geen geld. Zelfs geen kilometervergoeding. Een pro of “gevorderde” amateur fotograaf heeft meestal een arsenaal aan foto materiaal. Een goede camera zonder objectieven (lenzen) kost al snel 3500 Euro. Tel daar nog wat kwaliteitslenzen, belichting, achtergronden en studiomateriaal bij en het loopt al vlug op naar de prijs van een (kleine of grote) gezinswagen en hardware dient af en toe ook vernieuwd te worden. De meeste tijd gaat trouwens naar de nabewerking van de foto’s. De MUA geeft regelmatig een aardige som geld uit aan make-up en make-up heeft ook een vervaldatum! De styliste brengt voor jou kledij mee en als ze ook nog ontwerpster is dient ze ook nog extra te investeren in stof en dan tellen we zelfs niet haar werkuren. Als model heb je dus de “minste” kosten.
 7. Indien mogelijk is het altijd zinvol om voordien samen te komen om de shoot en details te bespreken. Voordien zal er altijd wel een moodboard vast liggen dat onderling voordien overeengekomen is. Elkaar op voorhand even ontmoeten breekt het ijs omdat je tijdens de shoot al een beetje met elkaar vertrouwd bent. In de praktijk gebeurt dit echter weinig.
 8. Gedraag je professioneel maar wees eerlijk en open. Het moet “fun” blijven. Voor iedereen. Het zal resulteren in mooie spontane foto’s.
 9. Heb oog voor waar het licht vandaan komt. Dat leer je wel. Onthoud gewoon dat meestal minstens een deel van je gezicht belicht moet zijn.  Eigenlijk moet je als model ook een beetje fotograaf zijn. Als de fotograaf een 85 mm lens gebruikt en er weinig afstand is tussen jullie zal hij geen full body shots “kunnen” maken.
 10. Oefen op voorhand poses. Zie mijn andere blog. Model zijn betekent niet “er gewoon staan”. Als je model staat en je weet niet wat doen tijdens de shoot wil dit zeggen dat je dringend poses moet gaan oefenen.
 11. Heb lef! Wissel af met gelaatsuitdrukkingen tijdens het poseren. Je kan niets mis doen! Als je altijd dezelfde blik werpt want je vindt die blik zelf “cool” dan doe je iets mis. Dat kan soms gewoon een wenkbrauw optrekken zijn dat de foto veel sterker zal maken.
 12. Indien er flash gebruikt wordt: Afhankelijk van het gebruikte materiaal kan het zijn dat de flits moet opladen, dikwijls gepaard met een beeptoon. Wacht op het signaal en verander dan van pose. De fotograaf zal je hier wel op attent maken.
 13. Een fotograaf mag het model nooit aanraken. Punt.  Soms kan het wel zijn of hij een haarlok mag verleggen maar meer dan ook niet. Meestal kan het model het zelf wel en heeft ze geen hulp nodig. Laat nooit aanrakingen toe in de buurt of aan intieme zones. ‘Ik ga even je borsten goedleggen want je kan dit zelf niet zien” is dus absoluut “not done”! Smoesjes als “Dit is de normale gang van zaken in de fotografiewereld en wil je het maken als model dien je een beetje mee te werken.” zijn prietpraat.
 14. Jij beslist steeds wat aan en uit gaat.
 15. Neem verschillende kleuren/types ondergoed mee, ook vleeskleurig. Een zwarte kanten BH onder een witte dunne bloes? Soms is geen B.H. dragen veel mooier maar het mag niet de standaard zijn. Een kanten BH met bloemetjes op mag misschien mooi zijn maar is niet echt zinvol met een dunnen stof bloes.
 16. Scheer je okselhaar (en eventueel andere) niet de dag zelf. Rode uitslag is niet makkelijk weg te werken in Photoshop en is extra werk. Time is money.
 17. Nagels knippen… handen, tenen.
 18. Klinkt raar maar neem op voorhand een douche.
 19. Hou er rekening mee dat een volledige shoot al vlug ettelijke uren in beslag kan nemen. Sommige poses doen je spieren rekken. Het is niet abnormaal dat je de volgende dag stijf bent.
 20. Je mag uiteraard eigen inbreng en ideeën hebben maar dring dit niet op. Dat geld trouwens ook voor de andere medewerkers aan de shoot. De fotograaf heeft steeds de eindverantwoordelijkheid.
 21. Wachten is niet ongewoon terwijl er b.v. gewisseld wordt van rol of een andere lichtopstelling wordt opgesteld, kledijwissel, … (in de studio)
 22. Indien er meerdere modellen aan de shoot deelnemen: Wanneer er meer tijd gestoken wordt in een ander model wil dit niet zeggen dat ze een beter model is. Wees dus niet jaloers. Soms duurt het gewoon langer voor die éne foto met haar lukt. Als je meer ervaring hebt geef dan tips aan het beginnende model. Remember team work?
 23. Overeenkomst of niet voor TFP? Wenselijk ja, moeten nee. Je kan die altijd op voorhand vragen om te sturen via mail. Een fotograaf zou hier geen probleem met mogen hebben.
 24. Na de shoot krijg je een “aantal” digitaal foto’s opgeleverd. Verwacht ze niet de dag zelf maar 2 maanden wachten kan dan ook weer niet. Vraag aan de fotograaf wat hij als realistische termijn ziet. Indien de shoot op TFP basis heeft plaatsgevonden (time for portfolio): Vermeld dan steeds fotograaf, MUA, hairstyliste, designer/styliste,…. gewoon uit respect! Doe je dit niet dan zullen deze mensen misschien nooit meer met je willen samenwerken en anderen staan dan niet springen om jou te willen fotograferen. Voor commerciële shoots wordt dit niet gedaan. Op een reclame affiche zie je geen vermelding van fotograaf of anderen. TFP is eigenlijk reclame maken van iedereens kunnen. Fotograaf, model, styliste, designer, hairstyliste (dikwijls het belang ervan onderschat), Make Up Artist, …
 25. Startende modellen verwachten na de shoot dikwijls alle foto’s als herinnering maar veelal willen ze de foto’s zodat ze nadien kunnen instagrammen. Dit is voor een model moeilijk te begrijpen maar dit wordt (nooit) gedaan. De fotograaf maar ook de rest van het team wil enkel het beste werk gepubliceerd zien. Een schilder zal ook enkel zijn beste schilderijen tentoonstellen of verkopen. Wanneer een fotograaf jou toch alle foto’s bezorgt kan hij in de professionele wereld niet aux sérieux genomen worden. Een model die slechte foto’s plaatst van zichzelf en professioneel model wil worden doet hier meer kwaad mee dan goed, voor zichzelf maar vooral voor de fotograaf. Dit is voor startende modellen en hun familie moeilijk of zelfs niet te begrijpen. Ze heeft een hele dag geposeerd en krijgt maar 3 foto’s!
 26. Bewerk NOOIT zelf de ontvangen foto’s. Ook niet snel bijsnijden of even omzetten naar zwart/wit. Instagram laat echter niet alle foto formaten toe zodat er geknipt moet worden. Een spijtige zaak want soms word er door het model gewoon verkeerd gecropt. Er zijn modellen die b.v. een foto op instagram plaatsen en er snel een filtertje op los laten want ze vinden de kleuren niet mooi. Dit is respectloos tegenover de fotograaf. Een foto waar uren aan gewerkt is ga jij even snel “beter” maken. Je trekt het werk van de fotograaf en zijn team in twijfel. Niet doen dus!  Als je de foto’s niet goed vindt dan is het maar zo. Wil je je creativiteit kwijt doe dit dan met een eigen genomen foto. Meestal word er gewoon uit onwetendheid zulke aanpassingen gedaan. Bij deze weet je het nu wel dat het niet kan!
 27. Iedereen zal dankbaar zijn als je goed werk aflevert. Jij staat uiteindelijk op de foto’s dus iedereen is er bij gebaat dat jij geoefend bent!
 28. De éne fotograaf is de andere niet. Sommigen zijn heel vriendelijk, open, extravert, geduldig, … maar een fotograaf kan ook heel gesloten zijn en toch mooi werk afleveren. Hij mag je echter NOOIT afblaffen en opmerkingen als “je hebt een dikker gat dan ik dacht” en “trek die dikke buik eens in” hoef je uiteraard niet te aanvaarden. Dit is voor niemand goed en moest ik model zijn hield ik het voor bekeken. Het team moet proberen het maximum uit jou te halen en niet andersom door je te affronteren.
 29. Neem tijd om te eten en te drinken! Liefst nog voor de MUA begint aan de lippenstift of ze kan opnieuw beginnen.
 30. Voor een verkenningsgesprek zou het absoluut geen probleem mogen zijn indien er iemand meekomt. Tijdens de dag van de shoot zelf dient die persoon op de achtergrond te blijven! Als model moet je zelfstandigheid tonen! Je vriendje bij elke shoot meenemen is niet echt professioneel. Hij zal dit trouwens op langere termijn beu worden om altijd maar in een hoekje te moeten wachten.
 31. Als je jonger bent dan 18. Steeds een ouder meenemen tijdens de shoot! No exceptions.
 32. Het is niet abnormaal wanneer de fotograaf na de shoot niet meer met je zal samenwerken. In 99% van de gevallen heeft dit gewoon te maken dat hij liever met verschillende modellen zijn portfolio opbouwt. Een Portfolio met enkel hetzelfde model? Dit geld ook voor het model. Soms gebeurt dit wel om nieuwe dingen uit te proberen of omdat hij sterk in je gelooft. Zorg dat je met voldoende verschillende fotografen samenwerkt. Zo zal je portfolio bestaan uit verschillende stijlen en thema’s. Plaats NOOIT slechte foto’s in je portfolio. Jamais! Beter drie heel goede foto’s als 20 slechte. Als de fotograaf je dus maximum 5 afgewerkte foto’s belooft is dit een veel beter antwoord als “je krijgt na de shoot alle foto’s”! Kwaliteit boven kwantiteit. Het is moeilijk maar je haalt na een tijdje de goede fotografen er wel uit.
 33. Eens mooie foto’s van jou gepubliceerd zijn door de fotograaf of jezelf zal je waarschijnlijk vele aanvragen krijgen voor shoots. Wees selectief met de keuze van fotografen. Sommige modellen gaan beginnen dromen want snel beroemd worden is wat ze willen. Die eerste shoots zijn dikwijls superleuk en je leeft op een wolkje.
 34. Sexy, half naakt of naakt zal zowel voor de fotograaf als het model de meeste “likes” opleveren zelfs al zijn de foto’s of poseert het model “slecht”.  Een spijtige trend in de fotografie sinds de komst van social media. Ze fotograferen elk model dat ietwat naakt wil gaan, mooi of lelijk dikwijls in belabberde kwaliteit. Tegenwoordig noemt men dit “Boudoir” maar het heeft er niets van weg. Platte fotografie, niet meer en niet minder.
 35. Veel succes en vooral veel plezier! Hoe meer plezier je beleeft hoe beter de foto’s.

Nog een persoonlijke toets. Ik kan tijdens een shoot complimenten geven van allerlei aard. Uiteraard nooit seksistisch maar eerder gemeende dingen als je hebt mooie ogen, mond of je hebt een een geweldige uitstraling, altijd als gepassioneerd “fotograaf”.  Het model zal ook meer zelfvertrouwen krijgen. Deze foto met Alexia Coussement (finaliste Miss België 2018) is de allereerste foto die ik van haar nam en die zat er “bonk” op. De shoot kon voor mij die dag al niet meer stuk. Als een fotograaf dus wat raar doet na het bekijken van zo een foto is dit “normaal”. Ik zeg dan dikwijls gewoon “Wauw, wauw, wauw!”. Ik start meestal met zulke portret foto’s want een model apprecieert altijd een mooie portret foto.

 

De mooie Alexia Coussement. Finaliste Miss België 2018.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: ALL PICTURES COPYRIGHT JOERI PEETERS!
%d bloggers liken dit: