Waarom Capture One 11 Pro mijn voorkeur geniet als RAW editor.

Header foto: 2de erdame Miss België 2018 Dhenia Covens. MUA: Nancy Vrancken

Gebruikte afkortingen: CO: Capture One LR: Lighroom

Ik ken Lightroom door en door maar sinds enige tijd geniet Capture One Pro mijn voorkeur. Waarom ik nu kies voor CO kan je hier lezen.

Het beste resultaat haal je uit een foto wanneer de camera ingesteld wordt op RAW. (of RAW+JPG). Een RAW bestand bevat nu éénmaal meer digitale informatie waarmee je nadien alle kanten op kunt. Overbelichte foto’s kunnen hersteld worden, een foute witbalans kan je herstellen maar er is nog veel meer mogelijk.

RAW bestanden nemen echter tot 4x meer bestandsruimte in beslag in vergelijking met de JPG variant. Als dus een JPG bestand 20MB groot is dan kan een uncompressed RAW bestand 80MB groot zijn! Zelf heb ik mijn Sony camera meestal ingesteld op compressed RAW en worden de individuele RAW files ongeveer 40MB groot. Hier zou een beetje kwaliteitsverlies kunnen optreden maar in de kwaliteit van de foto’s die ik vergeleken heb tussen deze compressed en uncompressed RAW bestanden zie ik absoluut geen verschil. Het spaart mij alvast schijfruimte. Omzetten van een uncompressed ARW bestand (SONY RAW) naar dng (digital negative en dus ook RAW) maakt ook het RAW bestand kleiner zonder kwaliteitsverlies.

Als SONY gebruiker geniet je van een voordeeltarief op de Capture One Pro 11 for Sony software! 79Euro tegenover 279 Euro. (zonder BTW). Het enige verschil is dat je met de Sony versie enkel SONY RAW bestanden kan bewerken. Nikon en Canon RAW bestanden kunnen dus niet.

Als Photoshop gebruiker met een cloud abonnement heb je ook recht op het gebruik van Lightroom. Ik gebruik Lightroom ook maar vooral voor het catalogeren en soft Proofing. (Soft Proofing is de afgewerkte foto aanpassen/verbeteren van kleur, helderheid en contrast voor het uiteindelijke doel: Internet (SRGB) , afdruk op Canvas, …). Een monitor geeft nu éénmaal meer kleuren weer als een foto afgedrukt op Canvas. Hoe je best een foto klaar maakt voor b.v. afdruk leg ik later uit.

Waarom kies je voor Capture One Pro en niet voor Lightroom?

 • Eénvoud en stabiliteit van tethering (Foto’s worden via USB kabel rechtsreeks naar de computer gestuurd). LR ondersteunt Sony niet al is er wel een workaround die perfect werkt.
 • Geïmporteerde RAW foto’s zien er beter uit als in Lightroom zonder enige bewerking.
 • Het bewerken van een foto lijkt mij niet zo brut maar verfijnder.
 • Om de één of andere reden vind ik het eindresultaat beter wanneer ik CO gebruik.
 • bewerkingssnelheid t.o.v. LR
 • Sinds versie 11 zijn er ook lagen waar individueel de sterkte van het effect geregeld kan worden.
 • Klaarheid en structuur geven veel beter resultaat
 • Kleuren editor voor portret foto’s is gewoon de “max”. Zie filmpje.
 • Nogmaals de kleuren editor. Individueel selecteren en aanpassen. Op moment van schrijven heeft Lightroom dit gewoon niet.
 • Gebruik van een cataloog is niet verplicht. Sessies kunnen ook.
 • Perfect om foto’s van optredens met afwisselende lichtkleuren te bewerken. Zie Gary Numan waar ik enkel CO heb gebruikt.
 • Gemakkelijk om naar verschillende formaten te exporteren.
 • Finale PSD’s kunnen nog in CO gefinetuned worden.
 • Ook als koopversie beschikbaar.

 

 • Minpunt is dat de leercurve in vergelijking met LR moeilijker is maar eens je het begrijpt werkt het super.
 • 2de minpunt zijn de beschikbare lens profielen in CO.
 • Exporteren naar photoshop PSD formaat kan maar niet als smart object. (slim object)
 • Smart Brush in LR werkt iets beter
 • Voor Soft Proofing geen waarschuwingsweergave wanneer de kleur buiten het kleurbereik valt.

 

Voor 90% fotografeer ik met passie portretten. Persoonlijk vind ik de geïmporteerde foto’s er gewoon een stuk beter uitzien in vergelijking met Lightroom of andere editors. Selecties en aanpassingen op kleur zijn een andere reden om CO te kiezen maar als portret fotograaf en retoucheur is vooral het gedeelte huidskleur editor alleen voor mij al een reden om CO als RAW editor te kiezen. Portret fotografen weten wanneer ik het heb over verschillende kleurtinten van de huid. (rode vlekken in het gezicht, de nek, rode of witte handen,…) Met CO kan je op éénvoudige wijze de kleuren van de huid egaliseren. Photoshop kan dit uiteraard ook maar CO is hier makkelijker in gebruik (en sneller). Ziehier de werkwijze in CO. Let op het kleurverschil van de rechter arm dat behandeld wordt.

 

Om te tetheren is Capture One 11 pro een absolute kampioen. De software crasht nooit en is heel éénvoudig in gebruik.

Het voordeel van tetheren in de studio mag je niet onderschatten! Als ik fotografeer zal mijn assistent naar elk detail kijken en bekijken we samen wat beter kan. Dingen die in het kleine venster of op het LCD scherm niet direct opvallen zijn via tetheren veel sneller op te sporen. Zelfs op locatie is tetheren met een laptop “the way to go”. Zorg wel voor een degelijke laptop en eventueel een stroomgroepje.

 

 

 

Joeri Peeters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: ALL PICTURES COPYRIGHT JOERI PEETERS!
%d bloggers liken dit: