De logitech G13 als hulpmiddel voor Capture One, Photoshop & andere software.

Ik had toevallig een filmpje gezien op Youtube van iemand die een Logitech G13 game keyboard gebruikte in Photoshop. De G13 heeft Logitech spijtig genoeg uit productie genomen maar ik heb vorig jaar toch nog één op de kop kunnen tikken in Nederland. Voor mij is het een onmisbare “tool” geworden voor zowel Capture One & Photoshop in combinatie met mijn Wacom Pro Medium Tablet.

De kracht van dit keyboard dat ik links positioneer naast het wacom tablet zit in de “macro’s” die je kan opnemen en onder een functietoets kan steken op een heel éénvoudige manier. Dit kunnen complexe toetsen combinaties zijn die je achteraf zal starten met een druk op de toets. Om het simpel te houden kan je dus b.v.  de combinatie CTRL-ALT-Z (undo in pohotoshop) aan een toets toewijzen. Ik gebruik hier de knop G20 voor.

Wanneer je wijzigt van software zal automatisch het juiste profiel geladen worden die jij voordien hebt ingesteld.

Ziehier de configuratie software en mijn instellingen dat ik ingesteld heb voor het gebruik in Capture One 11. Zoals je kan zien heb ik onder verschillende toetsen Capture One functies geplaatst. Op G1kies ik “Brush” terwijl op G8 en G9 ik de Brush grootte wijzig en G10  en G11 de “feather grootte”. Het leuke dat de G13 ook heeft is een kleine joystick die ik ingesteld heb om te “in en uit” te zoomen.

 

De logitech G13 heeft 24 instelbare knoppen en 3 verschillende geheugenplaatsen per programma. M.a.w. heb je 72 toetsen ter beschikking!

Ik gebruik ze niet allemaal. Het nadeel is dat je ze een beetje van buiten moet leren en heb het configuratiescherm op mijn 2de scherm bijna altijd openstaan om te kunnen spieken. Je kan ook een kleur kiezen per geheugenbank. Geheugenbank M1 heb ik ingesteld op Groen, M2 op rood en M3 op wit. Sommige toetsen blijven in alle 3 geheugenbanken hetzelfde. Inzoomen, Undo & Redo bijvoorbeeld.

 

Voor Photoshop is dit mijn eerste geheugenbank.

Voor het selecteren van foto’s in b.v. Adobe Bridge heb ik de configuratie zo ingesteld. G5 geeft 5 sterren en G14 zet de foto op reject. (een mislukte foto dus die naar de prullenbak mag)

 

Joeri Peeters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: ALL PICTURES COPYRIGHT JOERI PEETERS!
%d bloggers liken dit: