Kasteelshoot in Gembloux

ALL PICTURES & TEXT COPYRIGHT JOERI PEETERS! NO SHARING WITHOUT MY PERMISSION!

Op 25 Maart trokken we naar het Kasteel van Gembloux om te gaan shooten voor de blog van Kristien die de markies persoonlijk kent. In totaal zou ik 3 modellen fotograferen afwisselend met andere fotografen. Alexia was er, maar ook Laura, beiden zijn finalisten Miss België 2018 en Dea een nieuw gezicht. Met Alexia had ik al samengewerkt en ze heeft een onvoorstelbare blik. De portret foto die ik enkele weken geleden van haar gemaakt heb in mijn studio is één van mijn favoriete foto’s ooit. Een foto waar ik terecht fier op ben en dat zijn er echt niet veel. Nog steeds grijpt dit beeld me bij de keel.

In het kasteel was het koud. Niet aangenaam. Voor mij niet direct een probleem want ik kan met kleden maar voor het model is het soms wel wat afzien. Ook kippenvel is iets wat je bijna niet weg kan photoshoppen of je moet in het extreme gaan en “fake” huid gaan creëren. Dat heb ik niet gedaan. De modellen hadden er gelukkig niet direct een probleem mee. De zon scheen buiten en ze konden zich af en toe in een andere ruimte opwarmen.

Ik had mijn grote Jinbei HD600II 600W flash mee maar ik heb ze niet gebruikt en enkel gewerkt met de pas aangeschafte Godox AD200 met XT1-S wireless trigger en mijn vertrouwde SMDV 70cm softbox. (speedbox). Als statief nam ik een lichtgewicht LumoPro statiefje mee met luchtvering. Niet dat dit statief geschikt is voor zwaar materiaal maar met de AD200 met de SMDV gaat het perfect. De maximum hoogte van het statief is +/- 4m dus ik gebruik het vooral als ik iets boven moet belichten met een normale handflits. Om één of andere reden doet de luchtvering het plots niet goed meer of misschien zelfs te goed. Het terug in elkaar duwen vergde veel kracht wat niet wenselijk is als je snel wil wisselen van hoogte. Normaal zakt het vanzelf met de nodige tegendruk maar nu niet meer.

De Godox AD200 heeft 200W aan Flashpower. Met dubbele diffuser in de SMDV eigenlijk net niet genoeg om op ISO 100 te kunnen shooten. Ik tracht steeds zo veel mogelijk “korrelvrij” te fotograferen dus met lage ISO waarden. De Sony A7r2 heeft nochtans een sensor die ISO waarden aankan tot 6400 die nog heel goed bruikbaar zijn.

Het zuid Koreaanse SMDV maakt geweldige soft boxen voor zowel in de studio als op locatie. Deze heb ik altijd mee. Zelf heb ik hem bij foto-morgen in Duitsland besteld samen met een Bowens mount. De te plaatsen grid om het licht nog meer te richten heb ik achteraf aangeschaft.

Omdat we niet de hele dag hadden koos ik voor een simpele licht setup. Soms geld de regel: “less is more”.

Deze foto is een snelle foto “edit” met Laura die met even helpt en geeft je een idee van de simpele setup. Niets speciaal maar wel doeltreffend.

De 35mm 1.4 die ik besteld had en spijtig genoeg niet op tijd geleverd was ontbrak. Deze had waarschijnlijk binnen in het mooie gebouw mijn voorkeur genoten. De objectieven die ik die dag gebruikt heb:  de Sony FE 28mm 2.0, FE 55 1.8, FE 70-200 F4 en FE 85 1.8.

Een geoefend fotograaf weet dat je het mooiste licht hebt indien het model van achter belicht is, liefst ’s morgen of ’s avonds. Wanneer we het model dan vooraan willen bijlichten heb je verschillende mogelijkheden. b.v. Een reflectiescherm of een flits. Omdat mijn vrouw Nancy de make-up aan het verzorgen was van de andere modellen was het dus een goed idee om een flits te gebruiken. Zet vooral de flits dicht genoeg, en juist gepositioneerd. Je kan met de Godox AD200 gaan voor TTL belichting of manueel.

Zoals op deze foto heb ik Dea (trouwens een leuke en mooie naam) belicht door de SMDV softbox voldoende dicht te plaatsen en in HSS te fotograferen op 1/1000 op F1.8 en ISO 200. De zon doet de rest. Kijk vooral naar het haar van Dea. Het word achteraan belicht en dat is altijd mooi. Deze foto is eigenlijk op een slecht moment gefotografeerd. Om 11:01:08 om precies te zijn net als ze bijna op haar hoogste punt staat. Maar zoals je kan zien kan het wel. Ik koos hier voor de Sony FE 85mm 1.8. Het is niet de G-master lens maar de meer “budget” vriendelijke. Voor mij is dit objectief een “no brainer” en mag het niet ontbreken in het lens assortiment van elke Sony Alpha portret fotograaf. De G-master kost een stuk meer en scoort voortreffelijk op www.dxomark.com maar raar genoeg is de budget vriendelijke 1.8 scherper als zijn duurdere variant en misschien zelfs beter als de Sony/Zeiss variant! En neem het van mij aan de 85 1.8 is scherp, heel scherp en stelt ook heel snel scherp op mijn Sony A7R2. Dea poseert hier heel sterk. Het is een foto die onmiddellijk mijn aandacht trok.

x

Alexia en Laura. 2 uur later… De sfeer zat er nog goed in.

 

Nogmaals Dea in het kasteel zelf. Een heel stijlvol beeld. Sony FE 55 1.8 op 1.8, 1/60 op ISO 250. Aanwezig licht.

Sony FE 85mm 1.8 op 2.0, ISO 1000, 1/200

Ik wilde ook het grootse van het kasteel weergeven en koos voor een niet gebruikelijk 16×9 formaat in “portrait” mode. Hier gebruikte ik mijn Sony FE 28mm op 1/60, F2.0, ISO 200. In Capture One heb ik dan de foto rechtgetrokken en uitgesneden met dit als resultaat. Met 42 Megapixel kan je nog serieus croppen. (bijsnijden).

Sone FE 85 F1.8, 1/100, ISO 320 met godox flister en SMDV 70 Speedbox

Op de trappen van het kasteel. Sony FE 55mm 1.8 op 1.8, ISO125, 1/60 met flits. Laura kan balletdansen en dat zie je onmiddellijk in de elegantie van haar armen, handen maar vooral ook de vingers! Ze heeft er absoluut geen moeite mee. I love it.

Alexia gefotografeerd met natuurlijk licht en flitslicht om deze mooie contour te fotograferen. Ik probeer er altijd voor te zorgen dat nog een stukje (van in dit geval de wimpers) mee te fotograferen. Dat geeft iets meer diepte. Het hoofd meer naar links gedraaid had minder mooi geweest.

Sony FE85mm 1.8 op 1.8, 1/100, ISO 800.

Joeri Peeters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: ALL PICTURES COPYRIGHT JOERI PEETERS!
%d bloggers liken dit: