Kleuren calibratie van een scherm.

ALL PICTURES (except dell screens) & TEXT COPYRIGHT JOERI PEETERS! NO SHARING WITHOUT MY PERMISSION!

Een kwaliteitsfoto met kleur juistheid heb je een goed scherm nodig dat regelmatig gekalibreerd wordt.  Wat ben je als je een 3500 Euro camera hebt en een 2000 Euro objectief wanneer je scherm van belabberde kwaliteit is?

We kennen het allemaal. Een foto ziet er perfect uit op ons scherm maar eens afgedrukt zien plots de kleuren er anders uit!

(Foto copyright Dell.)

Zonder diep in kleurenleer te gaan dienen we maar enkele dingen te onthouden:

– Prohoto RGB

– Adobe RGB

– S RGB

Er zijn verschillende afbeeldingen op het internet die de verschillen in kleurbereik weergeven tussen de verschillende kleurruimtes. Prohoto RGB heeft een groter kleuren bereik in vergelijking met AdobeRGB en SRGB scoort dan weer slechter. SRGB is echter wel nog steeds de internet standaard en dat is een belangrijk iets. Onze foto’s dienen er goed uit te zien op alle apparaten als we ze willen publiceren op Internet en social media en omdat SRGB de standaard is dienen we uiteindelijk de foto’s naar deze kleurruimte te converteren en aan te passen.

Zelf heb ik een Dell XPS15 laptop die 100% AdobeRGB compatibel is en mijn werkstation is een Dell Alienware met 32 inch Dell 3216Q scherm dat 99,5 % van het AdobeRGB spectrum weergeeft. Ik moet eerlijk zijn. Als je in AdobeRGB werkt op een 4K monitor ben je verwend, heel verwend. De kleuren en de details die je ziet zijn adembenemend mooi! Je moet het gewoon gezien hebben om het te begrijpen. Maar hier net wringt het schoentje. Zoals ik al aankaartte is SRGB de standaard en wanneer je een foto omzet van AdobeRGB naar SRGB verliest de foto een deel van de kleuren die SRGB niet kan weergeven. Je moet dus proberen ervoor te zorgen dat je foto in SRGB kleurenspectrum zo dicht mogelijk de AdobeRGB versie benadert.

Als er één ding is wat ik echt niet graag doe in fotografie (en soms zelfs haat) is het “soft proofing” naar de internet standaard! Meer hierover verder in de blog.

Maar vooraleer we zeker zijn dat we de juiste kleuren gebruiken dienen we zeker te zijn dat ons scherm gekalibreerd is. Om schermen te kalibreren zijn er verschillende meet apparaatjes op de markt. Ikzelf gebruik hiervoor de x-rite i1 display pro zoals in bovenstaande foto. De werking is vrij simpel. Je start de calibratie software op, kiest een kleurenruimte, plaatst het meettoestel in het midden van het scherm en de rest gaat vanzelf. Een volledige meting duurt al vlug 5-10 minuten. Voor mijn Dell 3216Q doe ik dit maandelijks. Eénmaal de AdobeRGB kleurenruimte maar ook de SRGB ruimte die ik als 2 verschillende profielen weg schrijf op de harde schijf (SSD). Ik kan dus heel snel wisselen tussen de 2 kleurenruimtes. (CAL1 = AdobeRGB en CAL2 = SRGB)

Ik heb echter de calibratie “switch” in de scripttaal Autoit als commandoregel onder een icoontje gestoken om snel te kunnen wisselen zonder tussenkomst van bovenstaande menu.

Eén regeltje volstaat dat ik dan als “cal2.exe” compileer.

RunWait (‘”C:\Program Files (x86)\Dell\Dell Display Manager\ddm.exe” /setnamedpreset cal2″‘)

Eens je scherm gekalibreerd is mag je vrij zeker zijn dat de kleuren op elk toestel hetzelfde zullen weergegeven worden …. Nee dus. De meeste schermen komen uit het fabriek met een lichte voorkeuze naar blauw, dus kouder in kleur. Elke persoon ziet trouwens kleuren anders. Om een lang verhaal kort te maken: Als de foto op een 100% gekalibreerd SRGB scherm er mooi uitziet zal het op het grotendeel van de schermen wereldwijd goed uitzien. Of het nu een scherm, TV, Smartphone, Ipad of andere is. Dat de foto nu geschikt is voor afdruk op b.v. Canvas is een ander verhaal.

Ik werk dus in 99,5% AdobeRGB kleurenruimte en voor ik het op Internet kan plaatsen moet ik dus de foto omzetten naar SRGB. Hatelijk is dit. Het kleurenverschil is echt enorm en het meest ergerlijke is dat je in SRGB de foto nooit even mooi krijgt. Er zijn nu éénmaal minder kleuren beschikbaar in de SRGB kleurenruimte. Hoe ik gedetailleerd te werk ga leg ik in een aparte blog uit maar kort uitgelegd toont mijn 4K scherm de AdobeRGB foto en mijn ander HD scherm de SRGB foto. Ik ga dan de foto op het 2de SRGB scherm zo bewerken dat hij zo dicht mogelijk aanleunt bij het origineel. Je kan begrijpen als de kwaliteit van de foto minder wordt je jezelf afvraagt waar je mee bezig bent en je niet beter gewoon een 100% SRGB scherm had gekocht. Dan moet je niets doen en hoef je gewoon niet te soft proofen!

Indien je echter een afdruk wenst op papier, canvas, aluminium of andere media zijn er verschillende “proof bestanden” te downloaden en te importeren in Photoshop. Deze worden door het afdrukbureau ter beschikking gesteld (b.v. whitewall ) en ze zijn dus per materiaal verschillend. Denk dan aan Papier, aluminium, canvas,… Eens je in Photoshop het profiel geactiveerd hebt zal je zien hoe de “afdruk” zal zijn als hij uit de printer komt.  Je dient dan zo dicht mogelijk de kleuren te benaderen wat de printer wel aankan. Bij de meeste huis en tuin afdruk services worden er echter geen profielen ter beschikking gesteld. De foto wordt dan ter plaatse op een computer “automatisch” geoptimaliseerd. Soms komen ze dan veel te kleurrijk uit de printer.

Een afdruk op papier kan nooit alle kleuren van het scherm (of SRGB) weergeven dus ga je in kwaliteit nogmaals achteruit. Eens je echter de foto hebt geoptimaliseerd zal de afdruk sterk lijken op wat je op je scherm ziet.

Je mag ook niet vergeten te foto te verscherpen afhankelijk van de grootte van de afdruk.

Als je echt geld te veel hebt dan moet je niet verder zoeken. Hier valt automatisch de keuze voor de schermen van het merk EIZO omdat ze gewoon het beste zijn en de mogelijkheid hebben om zich intern hardwarematig

Ga je naar een 99% adobeRGB of meer in 4K resolutie loopt de kostprijs al snel op tot boven de 1000 Euro voor een 32 inch weliswaar.

Joeri Peeters

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: ALL PICTURES COPYRIGHT JOERI PEETERS!
%d bloggers liken dit: