De Godox AD200

ALL PICTURES (except where written) & TEXT COPYRIGHT JOERI PEETERS! NO SHARING WITHOUT MY PERMISSION!

De Godox AD200.

 

Één van mijn laatste aankopen is de AD200 van het Chinese merk Godox. Een flits die dubbel de kracht levert in vergelijking met een normale standaard flits van ongeveer dezelfde grootte.

Je moet de AD200 altijd als remote flash gebruiken in combinatie met een zender op de camera dus er is fysiek geen voet op de flash aanwezig om hem direct op de camera te plaatsen maar daarvoor is hij niet bedoelt.

De aankoop prijs bedraagt +/- 350 Euro zonder trigger en dat is heel betaalbaar voor wat je krijgt! Een trigger (zender) dien je apart te kopen en kost 44 Euro.

We kunnen allemaal wel kritiek leveren op de Chinezen dat ze onze Europese producten kopiëren maar deze flits is eigen ontwikkeling. De in China gevestigde firma Cactus heeft bijvoorbeeld ook zender/ontvanger combinaties die merk onafhankelijk zijn. Met een Sony V6IIS zender kan je een Canon flash gemonteerd op een V6II gewoon gebruiken. “Research and Development” heet dat in de goede zin van het woord.

Met de komst van deze Chinese producten zijn zulke dingen betaalbaar geworden voor de amateur fotograaf met een kleiner budget. Uiteraard is er een kwaliteitsverschil met topmerken als Broncolor maar zelf ben ik van mening dat enkel het resultaat telt van de foto of je nu een lege doos “pringles” gebruikt als snoot of je een duur exemplaar hebt aangeschaft. Het verschil tussen b.v. Broncolor & Godox zit vooral in de constante van kelvin waarde, de bouwkwaliteit en de herlaadtijd. Wanneer de kelvin waarde van 2 flitsers sterk verschillend is heb je dus een probleem. b.v. flister 1 flitst blauwer terwijl de andere meer richting geel gaat.

De AD200 wordt geleverd in een handig draagzakje met 2 flitskoppen die je éénvoudig kan monteren: Een afneembaar normale flitskop die niet “zoombaar” is en een rondere flitskop die het licht mooier en egaler zal verspreiden in combinatie met een licht diffuser zoals een octabox. De batterij is merk specifiek en levert 500 shots op “full power”! Daarom levert godox een eigen lader mee. Het display is helder (maar soms niet helder genoeg in volle zon), het gebruik is éénvoudig en er zijn 2 bevestiging punten met schroefdraad. De meegeleverde verstelbare bevestiging voelt goedkoop aan.

Het mooiste van alles is dat de flits merk onafhankelijk is, “cross brand” genoemd in het Engels. Je koopt dus een flits en de bijhorende zender voor jou toestel. (Canon, Nikon, Sony, Fuji,…). Verander je van merk camera zal je dus de flits nog steeds kunnen gebruiken en dien je enkel een nieuwe zender te kopen. De X1T kost maar een luttele 44Euro!

De flits ondersteunt TTL, Manueel, Multi en kan HSS aan (tot 1/8000). Toekomstige firmware upgrades kunnen via de aanwezige USB connector. Ik heb probleemloos de AD200 ge-update naar de laatste versie.

200 W is ruim voldoende en zelfs met sluitersnelheden van 1/2000 (High speed sync) kan je buiten een model fotograferen met een kleinere Softbox. Zelf heb ik de AD200 voor de eerste keer gebruikt in combinatie met een SMDV 70cm softbox. De flits is krachtig en zorgt ook buiten voor een mooi opvullicht van het model wanneer we tegen de zon in een foto nemen.

Zelf gebruik ik de Bowens mount (vatting) en in de handel zijn er verschillende houders verkrijgbaar waar de AD200 in past mits een kleine aanpassing. Je snijdt een stukje rubber weg aan de verstelbare bevestiging bovenaan en de AD200 schuift er dan probleemloos in.

Foto: Copyright Neewer

Model en Miss België finaliste Laura Smeyers op stap met de AD200 in een Bowens mount met SMDV 70 softbox met diffuser.

Godox heeft 2 zenders ter beschikking:

De X1T: Ik gebruik deze omdat deze nog een extra contact heeft voor een extra zender. Met de transmitter van mijn Jinbei HD600II kan ik dan ook in HSS shooten zonder een extra ontvanger te meoten bevestigen op de Jinbei. TTL wordt op de HD600II niet ondersteunt maar ik werk toch meestal in manuele mode. Visueel zie je op de X1T de instellingen van 3 flitsers tegelijkertijd op het schermpje maar tot 5 flitsers worden ondersteunt. Kostprijs 44 Euro. Let vooral op het type X1T-S is Sony terwijl X1T-N voor Nikon bedoeld is.

Foto Copyright Godox (de X1T-S op de Sony A7R2)

De Xpro: Deze zender laat de instellingen van 5 flitsers tegelijkertijd zien, oogt en is waarschijnlijk ook professioneler maar is groter en heeft geen doorlus mogelijkheid naar een tweede zender. Als je dus enkel Godox flisters gebruikt is dit de aangewezen trigger.

Foto Copyright Godox

Door gebruik te maken van een dubbele flitskop, de Godox AD-B2 die je apart kan bestellen met 2 AD200’s heb je dubbele kracht ter beschikking, 400W. Handig wanneer 200W niet volstaat.

Foto Copyright Godox

 

 

Bij deze foto van Dea heb ik het model extra opgelicht.

 

Mijn conclusie :

Godox heeft met de AD200 een degelijke flits heeft afgeleverd. De herlaadtijd gaat snel en de flits is overal inzetbaar. Ik denk er sterk aan om mij nog een tweede exemplaar aan te schaffen. Prijs/kwaliteit geef ik deze 10/10. Algemeen 9/10 vanwege de plastiekerige verstelhendel. (die ik toch niet gebruik)

Update: Inmiddels heb ik een tweede exemplaar aangeschaft.

Update 10 juni: Een derde exemplaar is geleverd.

De bijgeleverde verstelhendel van twijfelachtige kwaliteit (foto copyright Godox)

Joeri Peeters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: ALL PICTURES COPYRIGHT JOERI PEETERS!
%d bloggers liken dit: