Frequency separation, de “juiste” manier.

ALL PICTURES (except where written) & TEXT COPYRIGHT JOERI PEETERS! NO SHARING WITHOUT MY PERMISSION!

Frequency Separation:

Toen er nog geen photoshop bestond gebruikten veel make-up artists (MUA’s) voldoende lagen make-up om oneffenheden vande huid weg te werken. Te veel make-up heeft als nadeel dat met de hedendaagse hoge resolutie camera’s en haarscherpe lenzen de donshaartjes zoals op de neus, kin, wangen,… meer gaan opvallen. Met close-up portretten is er veel meer detail zichtbaar in vergelijking met vroeger.

In fotobewerkingsprogramma’s bestaan er verschillende methoden om huid te gaan retoucheren. Of je voor of tegenstander bent van retoucheren laat ik even in het midden.

 

Amateur fotografen die enkel Lightroom gebruiken gaan de functie “huid verzachten” toepassen maar hiermee gaat de huidstructuur grotendeels verloren! Op zich geen probleem voor instagram publicaties met lage resolutie maar eigenlijk maakt het gewoon de huid en dus foto onscherper. Smartphones doen net hetzelfde met hun filters.

 

Voor het retoucheren van huid (maar ook kledij en voor stilleven) is het begrip “Frequency Separation” bij retouchers een vast begrip. Er zijn verschillende actions te downloaden op het internet die eens gestart, geautomatiseerd de foto gaat splitsen in 2 lagen. De bronlaag (background) blijft behouden.

–       De eerste laag bevat kleur en belichting

–       De tweede laag bevat enkel de details van de foto en mag zo goed als geen kleur bevatten.

En dat is nu de sterkte van Frequency Separation! In onze kleur/licht laag kunnen we dus harde overgangen van kleur en licht zacht in elkaar laten overvloeien terwijl we in de detail laag puistjes kunnen verwijderen zonder de kleur of helderheid hiervan te wijzigen.

Als je googled naar frequency separation zal je vooral de “foute methode” terug vinden.  Met een lasso wordt een gebied geselecteerd (wat dikwijls te groot is zoals een volledige wang) . Daarna word een gaussion blur (gaussiaans vervagen) toegepast met een zachte grote “feather” (verdoezeling) zodat we geen harde lijnen krijgen met niet geselecteerde gebieden. De kleuren en lichtschakeringen worden hier wel heel zacht mee gemaakt soms met als resultaat dat het gezicht heel vlak wordt, bijna 2D. Achteraf corrigeert de retoucher de foto via de “dodge & burn” methodiek (doordrukken en tegenhouden) die delen van de foto donkerder en lichter maakt.  Je hebt op deze manier wel snel resultaat maar het wordt dan te perfect. Denk maar aan de foto’s in make-up winkels.

De “juistere” methode is om een mixer brush te gaan gebruiken als “tool” zonder een “Gaussion Blur” te moeten toepassen. Om dit te verduidelijken neem je in gedachten een blad papier met op de linkse helft zwarte natte verf en op de rechtse witte natte verf. Als we dus met een borstel van links naar rechts vegen creëren  we een zachte grijze overgang. En dat is nu net wat we in Photoshop gaan doen. Keur en licht in elkaar gaan “smeren” met als resultaat een zachtere overgang. Doordat we dit niet in de detail laag doen blijft de huidstructuur volledig behouden. In het filmpje vanaf 02:58 kan je zien hoe de mixer brush werkt.

De grote van de brush (het penseel) is afhankelijk van de foto die we gaan bewerken maar in principe werken we met een vrij kleine Brush (penseel) wat resulteert in een mooie natuurlijkere kleur en lichtschakering.

 

 

 

Joeri Peeters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: ALL PICTURES COPYRIGHT JOERI PEETERS!
%d bloggers liken dit: