De toekomst van de fotograaf.

ALL PICTURES (except where written) & TEXT COPYRIGHT JOERI PEETERS! NO SHARING WITHOUT MY PERMISSION!

Wie had ooit gedacht dat een firma als “Kodak” ooit failliet zou gaan? Vooral de oudere generatie zegt nog steeds “Ik zal mijne Kodak eens pakken” in plaats van het woord fototoestel te gebruiken.

De digitale wereld evolueert snel, heel snel. Mijn papa, nu 77 studeerde nog met kaarslicht en nu 70 jaar later is de smartphone al niet meer uit ons leven weg te denken en is dit een primaire behoefte geworden. Kleinere fototoestellen verdwijnen en worden inmiddels vervangen door de smartphones. En laat ons eerlijk zijn bij daglicht zijn de foto’s uit een smartphone best wel O.K. in die mate dat sommige journalistiek foto’s gewoon met de smartphone genomen worden en direct via 4G kunnen verzonden worden naar het persbureau. Voor kranten en social media voldoet de kwaliteit ruimschoots.

De kwaliteit van de sensoren in smartphones zal enkel nog beter worden en de interne beeldbewerking in de smartphone zal er enkel op voorruit gaan.

Is het beroep van fotograaf dan ten dode opgeschreven? Nee, maar er is wel een verschuiving aan de gang. Eerst zitten we met de economie die op een lager pitje draait en een euro word meerdere malen omgedraaid vooraleer hij uitgegeven wordt. In het analoge tijdperk moest je wel echt de basis van fotografie kennen, zowel de technische kant als het fotograferen zelf. Communiefoto’s werden sowieso toen door beroepsfotografen gemaakt want je had geen mogelijkheid om ter plaatse te zien of de foto nu gelukt was of niet.  Tegenwoordig worden foto’s door een familielid of door de ouders zelf gemaakt met soms een heel behoorlijk resultaat. Uiteraard dien je nog juist te kunnen kadreren. Als tweede merk ik zelf op dat de meeste mensen het verschil bijna niet zien tussen een amateur foto en een professioneel afgewerkte foto en dit is ook zo in in kleine en middelgrote KMO’s. Er is wel altijd iemand in het bedrijf die fotografie doet als hobby en “het ook wel kan”.

In de high end reclamewereld zal er steeds nood zijn aan echte professionals in de fotografie. Denk aan grote reclamecampagnes van reuk, auto’s,… waar grote afdrukken voor nodig zijn. De bedragen die in deze reclamecampagnes gestoken worden zijn duizelingwekkend. En dit kan je gewoon niet met een instapcamera of een smartphone. Er word hier gebruik gemaakt van medium format camera’s van het merk Hasselblad en Phase One die resoluties hebben van 100 Megapixel met een kostprijs van een grote tot zeer grote luxueuze gezinswagen. Elk klein detail is hier belangrijk! Het moet gewoon perfect zijn.

Voor kleinere maar soms ook grote reclamecampagnes worden echter ook professionals ingezet die fotograferen op full frame camera’s. Het kwaliteitsverschil tussen deze pro toestellen (tussen 2500 en 5500 Euro) en de Medium Format camera is er nog steeds maar de kloof wordt steeds kleiner. 42 -50 Megapixel kan al op een behoorlijk groot formaat afgedrukt worden. Grote affiches worden toch sowieso op grotere afstand bekeken en dienen dus niet haarscherp te zijn. Foto’s met een lengte van 2 meter en zelfs meer kunnen dus perfect met een Full Frame camera van + 40 megapixel.

Zelf fotografeer ik met de Sony A7R2 op 42 Megapixel en de Sony 90mm G macro is op moment van schrijven de 2de scherpste lens ooit getest voor Full Frame op www.dxomark.com.

De details zijn adembenemend en moet je gezien hebben om te geloven. Als je de foto van Alexia Coussement bekijkt via volgende externe link in 4K resolutie begrijp je wat ik bedoel. Full HD is ook behoorlijk maar niet vergelijkbaar.

Voorbeeldfoto

Daarom denk ik persoonlijk wanneer je als hoofdberoep fotograaf wil worden je twee mogelijkheden hebt:

  • Specialiseren in de fotografie waardoor je aantoont dat je foto’s veel beter zijn als de concurrentie.
  • Werken aan lagere tarieven.

Uiteraard zal er altijd een markt zijn voor fotografen zoals bijvoorbeeld sportjournalisten die met heel dure lichtsterke tele-objectieven en camera’s met een snelle focus en burstrate naar een sportevenement gaan. Als je dus voldoende wil verdienen als huwelijksfotograaf zal je dus echt goed moeten zijn om je prijs te rechtvaardigen.

Persoonlijk denk ik dat het de volgende jaren moeilijker gaat worden voor de gevorderde fotograaf in hoofd of bijberoep communies, huwelijken, … fotografeert.

Het probleem zit hem vooral in de bovenstaande punten die ik genoemd heb. Geld en een moordende concurrentie.  Sommige fotografen werken echt aan bodemprijzen (waarschijnlijk om te overleven) waardoor de fotograaf die aandacht schenkt aan elke detail bijna genoodzaakt is om foto’s te gaan leveren aan een lager kwaliteitsniveau om nog winstgevend te zijn. Gisteren hoorde ik nog van een vriend die tevens een heel goed fotograaf is dat hij te duur was met postprocessing en ze iemand anders hebben die het veel goedkoper kan. De prijs durf ik zelfs niet te vermelden want daar word je gewoon misselijk van. Maar als dit de richting is waar we naartoe gaan? Zelf zal ik nooit iemand anders de post processing van mijn foto’s laten doen. Het is alsof je een pentekening maakt en iemand anders het inkleurt. Dat is nu éénmaal de kracht van een goed fotograaf. Dat hij zijn stempel en zijn stijl kan drukken.

Er zullen wel altijd mensen zijn die de juiste prijs zullen betalen voor een kwaliteitsfoto die in heel groot formaat zal pronken in de huiskamer. Of het nu de kleinkinderen zijn of hun geliefkoosd huisdier.

Het beroep als fotograaf is dus nog niet ten dode opgeschreven.

Joeri Peeters

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: ALL PICTURES COPYRIGHT JOERI PEETERS!
%d bloggers liken dit: