Het blauwe uurtje.

ALL PICTURES (except where written) & TEXT COPYRIGHT JOERI PEETERS! NO SHARING WITHOUT MY PERMISSION!

Als ik tips geef aan beginnende fotografen en hen vertel over het blauwe uurtje reageren de meesten verbaasd. Het is hun nog niet opgevallen dat wanneer de zon ondergaat de lucht voor enkele minuten echt blauw kleurt. Het hele fenomeen duurt ongeveer 20 minuutjes en is het felst  waar de zon ondergaat dus je fotografeert best in die richting.

Gelukkig zijn er verschillende apps die je exact vertellen aan de hand van de GPS positie waar de zon ondergaat en wanneer het blauwe uurtje start en eindigt. Zelf gebruik ik deze app op android maar er zijn er uiteraard ook beschikbaar voor iphone.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.reneph.bluehour

Vooral voor landschapsfoto’s en stadsfoto’s worden hierdoor veel mooier. In de stad zijn gebouwen mooier belicht en in combinatie met het straatlicht, de verlichte gebouwen vormt dit een mooi geheel. Ik vind de kleur blauw altijd wel iets hebben in een foto. Zeker in combinatie met gele tinten.

Deze foto is genomen op de oude markt in Leuven op 20 april 2016 om 21:07 met de Sony A7II en de Sony FE 28mm F2.0 . Als diafragmawaarde koos ik F11 voor voldoende scherptediepte, 8 seconden sluitersnelheid en ISO 50. (Ik had per ongeluk de ISO waarde van de camera op 50 gezet.) Beter had ik ISO honderd gekozen en 4 seconden sluitersnelheid. Het resultaat was hetzelfde geweest maar er zou dan iets minder beweging zichtbaar zijn. Wil je het beeld bevriezen zal je dus hoger moeten gaan in ISO waarden maar dan creëer je meer ruis.

Persoonlijk vind ik dat een beetje beweging in deze foto best mag. De foto zal hierdoor iets meer leven of het nu 4 of 8 seconden is. Je zal dus op een statief moeten fotograferen! Heb je geen statief? Zet de camera dan op een vast punt. Neem eventueel een leuning of stoel. Vergeet niet de timer op 2 seconden te zetten om beweging en onscherpte door de ontspanknop in te drukken tegen te gaan!

Ik heb bij deze foto geen lens correctie gedaan. Normaal gezien corrigeer je de gebouwen in post processing door ze recht trekken maar het heeft wel iets gebouwen die naar voor leunen. Ze zijn dan impressionanter.

Nog een voorbeeld van het blauwe uurtje. In het meest zuidelijke punt van Noorwegen (Lindesnes) op 11 juli 2015.

Sony A7II, Sony kit lens 28-70 op 31mm, 58 seconden (BULB mode) en F11.  Door een lange sluitersnelheid van 58 seconden zal de zee die op dat moment vrij rustig was vlak worden op foto. Sommige mensen vinden dit prachtig anderen prefereren dan weer een korte moment opname. Deze foto heb ik op Forex laten afdrukken en hangt in onze leefkamer. We zien hier Rood, Groen en Blauw (RGB) en dat werkt voor mij altijd.

  1. Fotografeer met een lange sluitersnelheid. Dit zal het effect van het blauwe uurtje versterken.
  2. Fotografeer op statief met 2 seconden wachttijd.
  3. Fotografeer naar de zon toe.
  4. Neem gedurende het blauwe uurtje verschillende foto’s! je zal zien dat het licht en de kleur snel kan wijzigen.
  5. Fotografeer bij open hemel, of met enkele wolken.

 

Je hebt ook het gouden uurtje net na zonsopgang en net voor zonsondergang. Daar gebruiken vooral portret fotografen gebruik door het model te fotograferen met de rug naar de laagstaande zon.

Joeri Peeters

 

Eén gedachte over “Het blauwe uurtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: ALL PICTURES COPYRIGHT JOERI PEETERS!
%d bloggers liken dit: