Shoot met Anastasia in Westerlo

ALL PICTURES (except where written) & TEXT COPYRIGHT JOERI PEETERS! NO SHARING WITHOUT MY PERMISSION!

Vorige zaterdag hadden we een foto shoot met Anastasia. Hier alvast een klein filmpje om jullie een idee te geven van de omgeving en het aanwezige licht. De opname is gemaakt door Nancy met een Sony FDR-X3000 in 4K en nadien verschaald naar Full HD. In de video zie je ook Peter de eigenaar van de geweldig mooie Pontiac Parisienne uit 1963 afkomstig uit Canada. Bedankt Peter! De reden waarom ik de camera naar beneden houd is om de foto te beoordelen in de elektronische viewfinder i.p.v. op het LCD scherm.

 

De foto hieronder is met de licht opstelling hierboven. Gebruikte lens is de Sony 90mm G macro op F2.8, ISO 100, S 1/1250

 

Ik liep al een tijdje met het idee om een shoot te doen met een mooie klassevolle dame en een oldtimer. Gelukkig was er Peter Stassen die ons: “zijn mooie dame”, een blauwe “Pontiac Parisienne” uit 1963 ter beschikking wou stellen. Ik vond de Pontiac een echte klasbak en zo reed zij ook. Als plaats om te shooten stelde mijn vrouw Nancy het gemeentehuis van Westerlo voor wat achter een schitterende locatie bleek. Net als ons waren er verschillende fotografen trouw shoots aan het doen.

Enkel het weer sloeg een beetje tegen. Te veel zon en bijna geen wolkje aan de lucht. Perfect weer voor pas gehuwden maar niet voor fotografen. Voor ons is het beter als er sluierwolken zijn. De wolken fungeren als een groot diffuus en het harde resulteert dan in zachtere schaduwen. Als setup nam ik mijn Sony A7RII, 2X de Jinbei HD600II en 2X de Godox AD200 mee met enkele lichtvormers zoals de SMDV 70cm softbox met diffuser en honingraad. De kledij die Anastasia mee had bleek achteraf een excellente keuze.

Van het eerste moment dat we begonnen te shooten zag ik dat het goed was. Anastasia is een “madam” die van nature heel mooi poseert en gewoon “de looks” heeft waar je naar op zoek bent als fotograaf. Sommige modellen moet je regelmatig bijsturen maar ik liet Anastasia gewoon haar ding doen om haar zo naturel mogelijk te kunnen fotograferen en ze deed het voortreffelijk. Met modellen als Anastasia is het absoluut een plezier om te shooten.

Veelal maakte ik gebruik van “2 point lightning”. De Jinbei van 600 W om de mooie Pontiac te verlichten en de SMDV softbox gericht naar Anastasia. Op sommige foto’s koos ik voor 3 point lightning.

Vanwege het aanwezige licht en het kleine diafragma (1.4 op de 35mm) fotografeerde ik met sluitersnelheden van tot 1/4000! Het was ook de eerste keer dat ik mijn Samyang 35mm 1.4 Sony FE mount bovenhaalde. Het bleek achteraf een geweldig goed objectief te zijn. 35 mm is perfect voor de shots in de auto waar 28 mm te breed is en 50 mm te smal. Ook gebruikte ik mijn vertrouwde 55mm Sony/Zeiss, de Sony 90mm G macro, de Sony 70-200 G maar haalde ook de Samyang 135 boven.

Modellen die met mij al samengewerkt hebben weten dat ik soms heel enthousiast kan zijn. Ik bedoel hiermee dat ik dan blij kan zijn als een kind dat een lolly krijgt na tijdens het shooten  of na het bekijken van een foto waar ik zelf stil van word.De zwart/wit foto van Anastastasia in 16/9 formaat waar ze opzij kijkt met haar ogen in de spiegel is er één van. Ik vind die foto gewoon machtig goed! Wat ik als fotograaf doe is niet in het 3/2 formaat te denken. Je fotografeert in 3/2 formaat maar je probeert te kijken in 16/9. Je let op de blik, de pose en je positioneert jezelf zodat de ogen ook zichtbaar zijn in de spiegel.

In de reeks heb ik zowel gekozen voor kleur als zwart/wit foto’s. Meestal maak ik de keuze op voorhand wanneer ik een foto zal bewerken. Persoonlijk ben ik van mening dat een zwart/wit foto makkelijker te bewerken is en soms ook een redmiddel wanneer je de kleuren niet correct krijgt. Voor mij is het steeds een bewuste keuze. Vanwege het vintage gehalte kunnen al deze foto’s wel in zwart/wit. Als ik kies voor zwart/wit zal ik steeds starten in kleur en als allerlaatste de zwart/wit bewerking doen. Mijn voorkeur van plugin is DXO Filmpack wat overigens steeds de allerlaatste bewerking is in photoshop althans bij mij.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joeri Peeters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: ALL PICTURES COPYRIGHT JOERI PEETERS!
%d bloggers liken dit: